Selfie van geïnterviewde Nicole Cobussen over een implantaat

Interview met Nicole Cobussen, coördinator implantologie bij Tandarts Today

 

Als u een tand of kies verliest of mist kan dat vervelende gevolgen hebben. Het kan het eten bemoeilijken, maar het kan er ook voor zorgen dat u niet meer breeduit durft te lachen. Een implantaat kan dan de oplossing bieden. Voor het plaatsen van een implantaat kunt u terecht bij de implantoloog, een tandarts die gespecialiseerd is in het plaatsen van kunsttanden en -kiezen. Hij/zij zorgt voor een gezonde, functionele en esthetische oplossing voor het vervangen van uw verloren tanden. Alle Tandarts Today praktijken bieden implantologie aan. Nicole Cobussen, coördinator implantologie bij Tandarts Today, waar [tandartspraktijk] onderdeel van uitmaakt, geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

 

Wat is een implantaat?

“Een implantaat bestaat uit een titanium schroef die in uw kaak wordt gezet op de plek waar u een tand of kies mist. Op die schroef wordt de kunsttand bevestigd. Titanium is geen lichaamsvreemd materiaal dus het kan geen schade aan uw gezondheid aanrichten. In principe gaat een implantaat er nooit meer uit. Het voelt ook aan als uw eigen tand of kies. Het is daarom de mooiste en blijvende vervanging voor missende tanden of kiezen.” 

 

In welke gevallen biedt implantologie een oplossing?

“Een gebitsimplantaat is aan te raden wanneer u één of meerdere tanden mist. Een implantaat kan dan een permanente en stabiele vervanging zijn. Zeker voor missende tanden die in het zicht zitten, is een implantaat een perfecte vervanging. 

 

“Het positieve van het plaatsen van een implantaat is dat je de omliggende tanden en kiezen niet beschadigt.”

 

Het positieve van het plaatsen van een implantaat is dat je de omliggende tanden en kiezen niet beschadigt. Er hoeven geen kiezen of tanden geslepen te worden. Dat is wel het geval bij het plaatsen van een kroon of brug. Tenslotte werken we het liefst zo weefselbesparend mogelijk.Verder kiezen mensen met een uitneembare gebitsprothese ook steeds vaker voor implantaten. Zeker als de uitneembare prothese voor ongemak zorgt of niet stabiel is. Dan wordt de prothese op implantaten geplaatst.” 

 

Hoe werkt het plaatsen van een implantaat? 

“Het plaatsen van een implantaat begint met een consult om te kijken of het plaatsen van een implantaat mogelijk is. Bij het plaatsen van het implantaat wordt er eerst een sneetje gezet in het tandvlees, onder lokale verdoving. Wanneer het tandvlees weggeklapt is, wordt er een gaatje geboord in het bot, waarna het implantaat in de kaak geplaatst kan worden. Hierna volgt een inhelingsproces van een aantal maanden. Na een aantal maanden kan uw tandarts de suprastructuur, oftewel de kroon of brug maken.Dit klinkt allemaal heel spannend, maar de behandeling is pijnloos.”

 

Welke implantaten zijn er? 

“Er zijn veel verschillende soorten, maten, breedtes, lengtes en vormen van implantaten en ook veel verschillende leveranciers. Binnen Tandarts Today werken we met het Nederlandse merk Dyna. Dit is een implantaat van hoge kwaliteit. We behalen daar goede resultaten mee, ze hebben voldoende keuze en het is een goed gangbaar systeem. Alle implantaten zijn van titanium.” 

 

Waar moet een patiënt op letten bij de keuze van een implantaat? 

“Bij alle Tandarts Today praktijken werken we met ervaren implantologen die eerlijk advies geven over het plaatsen van implantaten. Alle ins en outs worden met u besproken. De keuze voor het soort implantaat ligt weliswaar vast, maar verder kunt u met uw tandarts bespreken welke mogelijkheden er zijn, welke complicaties er kunnen optreden, wat de kosten zijn en welke onderhoudsvereisten er zijn.”

 

Wanneer is een implantaat niet geschikt?

“In sommige gevallen is een implantaat niet de juiste keuze. Dit is het geval bijvoorbeeld bij mensen met diabetes (niet goed ingeregeld) of als de mondgezondheid niet goed is. Ook bij bepaalde medicatie moet er goed gekeken worden wat de mogelijkheden zijn. Voordat wij een implantaat adviseren, zullen we dit altijd vooraf met u bespreken.” 

 

Hoe is de nazorg van een implantaat? 

“In principe plaatst de implantoloog de implantaten en daarna neemt de tandarts het plaatsen van de brug of kroon op implantaat over of wordt u doorverwezen naar de prothesetechniscus voor het maken van een kunstgebit op implantaat. De nazorg ligt in handen van de tandarts en mondhygiëniste. Binnen de Tandarts Today praktijken geven wij het advies om eens per drie maanden het gebit te laten reinigen door een mondhygiëniste om het tandvlees eromheen gezond te houden.” 

 

Tip voor het verzorgen van een implantaat

“Eigenlijk is dat heel eenvoudig: Behandel uw implantaten alsof het uw eigen kiezen of tanden betreft. Dus poets tweemaal per dag twee minuten uw gebit en gebruik stokers en/of flosdraad om tussen de tanden en implantaten schoon te maken.”